English
Česky

Jsou importovaní Nishikigoi opravdu choulostiví? 2. část

19. března 2012

Pokračování seriálu o tom, zda i v našich podmínkách můžeme s ůspěchem chovat originální japonské Nishikigoi z přímých importů...

Otázka laického chápání choulostivosti japonských importů může souviset i s tím, ve kterém ročním období si rybu koupíme. Je jedno jak starou nebo velikou, vždy je však nutné z hlediska toho, že Koi „přendaváme“ do jiného prostředí, vytvořit jim ty nejlepší startovací podmínky. A na to je ideální jaro. Zde bychom ale neměli být netrpěliví, a tak ryby nakupujeme zásadně až v momentě, kdy víme, že voda má teplotu kolem 12, ideálně 15oC. Zároveň by se nemělo jednat o nárazové periody teplého počasí, které přicházejí většinou koncem března, po nichž dost často ještě může padat sníh. Správná doba pro pořízení importovaných Nishikigoi přichází až na konci dubna nebo v polovině května, kdy víme, že teplota vody už nebude dramaticky klesat a nebo významně kolísat.

Další, často mylná, informace vedoucí nakonec opět ke klasickému termínu „choulostivá ryba“, je ta, která říká, že japonští Nishikigoi jsou chováni na teplé vodě, a tudíž se do našich zahradních jezírek nehodí. Ve vodě s vyšší teplotou sice chováni ve své domovině jsou, ale pouze v zimním období. Od jara do podzimu se nachází v běžných venkovních podmínkách, takže i pro naše zahradní nádrže jsou bez problému vhodní a jejich nákup nemá cenu podmiňovat tím, zda jsme pro ně schopni zajistit vyhřívané prostředí. Ideální by bylo, ale není to nutné, protože importovaní Nishikigoi se dají vcelku úspěšně chovat a následně i přezimovat také v našem českém zahradním jezírku. Tato skutečnost se dá doložit velmi jednoduše např. i tím, že v Japonsku jsou v létě skleníky téměř prázdné. 

Sansai Kujaku, chovatel Miyatora, velikost 58 cmNisai Doitsu Sanke, chovatel Shinoda, velikost 39 cmSansai Doitsu Yamatonishiki, chovatel Sakazume, velikost 55 cmNisai Showa, chovatel Sekiguchi, velikost 39 cm



Důležitou informací, kterou bychom měli při nákupu Nishikigoi z Japonska od našeho dodavatele získat, je ta, ze které části souostroví importovaný Koi pochází. Je to vcelku zásadní sdělení, protože pokud máme ryby např. z oblasti Niigata, odkud je dováží i firma Alcedor, přichází k nám ze zhruba stejných podmínek (samozřejmě kromě zimy), a tudíž budou i méně choulostivější (vnímavější k bakteriózám a jiným nemocem) než Nishikigoi z oblastí jižnějších, které již mají podnebí subtropické. Odtud se pro naše zahradní nádrže Koi moc nehodí, ale v Anglii nebo Holandsku se jim bude dařit velice dobře.

Z důvodu určení stupně vnímavosti vůči chorobám je dobré vědět i to, od kterého chovatele importovaní Koi pocházejí. Nám samotným to možná moc neřekne, ale prostřednictvím dodavatele se dozvíme, jakým způsobem jsou z hlediska používání antibiotik ryby těmito přípravky prokrmovány, a jak se tedy mohou chovat poté, co se dostanou do určitého „tlaku“ z hlediska působení bakteriálních chorob, se kterými se setkají až u nás v České republice. Ideální by bylo nakoupit ryby od chovatele, který prokrmuje antibiotickými preparáty Koi určené k prodeji jenom v situaci, kdy to skutečně potřebují, a ne preventivně. Jedině tak máme jistotu, že nakoupené ryby budou na případnou léčbu našimi dostupnými léky reagovat. Podávají-li se totiž antibiotika moc často, nebo dokonce preventivně, kmeny bakterií se stávají rezistentními, léčba je pak následně složitější, a nám se zdá, že jsou ryby choulostivé.

Určitý dojem, že jsou japonské importované ryby choulostivější než ty vyprodukované u nás, vzniká i z toho důvodu, že poté, co je zakoupíme a umístíme do prostředí naší zahradní nádrže, kde už nějaká rybí obsádka je, často onemocní. Tady je jedno, jestli tzv. mícháme ryby japonské a české nebo Koi od několika japonských chovatelů či jedince z odchoven z Thajska nebo Izraele. Míchání ryb jako takové je vždy věcí problematickou, protože v daném okamžiku se střetávají nejrůznější kmeny bakterióz a ostatních chorob, které mohou na ryby z našeho pohledu choulostivější (vnímavější) agresivně zapůsobit. Na tomto místě reportáže se opět dostáváme k tomu, že starší japonské ryby (Nisai, Sansai) je ideální kupovat na jaře od importéra, u kterého máme záruku, že je přivezl před Vánocemi minulého roku a do prodeje nabízí na jaře roku následujícího. Pokud jsou totiž ryby z Japonska dovezené v jarních měsících hned prodávány, mohou se případné zdravotní problémy projevit až v jezírku koncového zákazníka. Projdou-li ale Koi delší karanténou (minimálně 1 měsíc), což preferujeme v případě nákupů v Japonsku i my, je nárazový časový úsek, který zajistí kontrolu nad zdravotním stavem ryb, popř. pomůže vyřešit vznikající problémy, delší a případné komplikace se nepřenáší do nádrží našich zákazníků.

Pokračování příště...

ing. Luděk Štěch, Alcedor Zliv
 

autor: stachsw.cz   design: Jan Junek
Ornafish
Alcedor facebook