English
Česky

Jsou importovaní Nishikigoi opravdu choulostiví? 5. část

17. května 2012

Poslední díl seriálu o chovu importovaných Koi, který odpovídá na nejčastější otázky našich chovatelů...

Nejen řada méně zkušených profesionálních chovatelů Koi, ale hlavně jejich milovníci z řad amatérů odmítají japonské importy i z toho důvodu, že jsou podle nich kapři choulostiví na okamžitou ztrátu barevnosti. O tom, jak se může měnit v závislosti na různých příčinách základní vybarvení kaprů Koi, jsme psali v ročníku 2010 tohoto magazínu (č. 21 a 22). Obecně vzato to nesouvisí s tím, že by byla ryba japonského nebo „jen“ českého původu, tyto změny jsou velice úzce vázány na hydrochemické vlastnosti vody. Ztráta barevnosti ale může souviset i s počínající bakteriózou, tzn. je to otázka, která se týká zdravotního stavu.

Pokud by někdo i přes informace, které jsme k problematice choulostivosti importovaných Nishikigoi v tomto článku podali, trval na tom, že japonskou rybu prostě nechce, může mu firma Alcedor nabídnout velice kvalitní a z hlediska barevnosti v podstatě nerozeznatelné ryby z vlastního chovu, samozřejmě s japonskými předky. Nemáme sice úplně všechny barevné variety, ale ty nejznámější a nejzajímavější v naší nabídce najdete. V současné době se tak dá říci, že z malých ryb už v Japonsku nakupujeme pouze ty barevné typy, které zatím nejsme schopni pokrýt z vlastního chovu. Našim zákazníkům z produkce Alcedor nabízíme: Kohaku, Shiroutsuri, Showa, Asagi, Benigoi, Kujaku, Matsuba, Kin Matsuba i Gin Matsuba, Yamato Nishiki, Beni Kikokuriu, Kikokuriu, Kumonriu, Beni Kumonriu, Shusui, Doitsu Platinum, Yamabuki, Ochiba Shigure nebo Chagoi...

 Krása japonských Nishikigoi začíná u tamních chovatelů...



Závěrem bych byl rád, kdyby si naši čtenáři položili otázku, jestli jsou japonští importovaní Nishikigoi choulostivější, ještě jednou a pokusili se na ni odpovědět v souvislosti s informacemi zveřejněnými na těchto stránkách. Já sám jsem přesvědčen o tom, že použít slovo „choulostivější“ v širším slova smyslu nelze, protože japonské ryby jsou sice trochu odlišné, ale z hlediska porovnání kvality s kapry Koi vyprodukovanými v našich podmínkách v podstatě srovnatelné. Některé zvláštnosti z hlediska vnímání chorob, se kterými se tady poprvé setkávají, zde zcela logicky být musí, ale to samé by nastalo, pokud bychom naše Koi vozili do Japonska. Je to prostě otázka biologického přenosu některých „informací“. Importovaní Nishikigoi vyžadují z hlediska toho, že přicházejí z odlišných chovatelských podmínek, určitě trochu jiný přístup, ale tvrdit, že by se u nás nedali chovat a že by více podléhali negativním vlivům, které tu na ně působí, než ryby odchované v Čechách, se prostě nedá. Možná bych řekl, že domnělá choulostivost je často chybně posuzována i v kontextu s vyšší finanční náročností související s pořízením japonské importované ryby, která je zcela logicky dražší. I tady totiž platí, že na drahé věci jsme opatrnější, a tak v okamžiku, kdy tyto ryby sledujeme, vidíme i problémy, které mnohdy ještě ani nenastaly. A pak jednoduše shrneme vše do nesprávného pojmu „choulostivá ryba“.

I když může být s japonskými importovanými kapry Koi občas více starostí, jsou pro naše chovatele a jejich zahradní rybníčky velkým oživením. A pokud je budeme nakupovat od důvěryhodných dovozců, není třeba se jejich chovu bát ani za předpokladu, že je v zimě nemáme šanci umístit na teplou vodu. Možná nejlepším dokladem toho, že japonští Nishikigoi nejsou tak choulostiví, jak to na první pohled vypadá, je to, že procento importovaných ryb nejen v Evropě, ale i u nás v Čechách poměrně rychle stoupá. Vše je odvozeno nejen od toho, že se naši příznivci Koi s těmito okrasnými rybami již naučili pracovat a nebojí se ani vyšších investic do potřebného zázemí, ale také od skutečnosti, že japonští chovatelé, kteří chtějí být z hlediska obchodu úspěšní i za hranicemi císařství, zcela systematicky pracují na tom, aby byly jejich ryby schopné v co nejlepší míře odolávat odlišnému prostředí, které bez diskusí ve střední Evropě panuje.

Luděk Štěch, Alcedor Zliv

autor: stachsw.cz   design: Jan Junek
Ornafish
Alcedor facebook