English
Česky

Luděk Štěch píše z Japonska, 5. část

15. listopadu 2014

Reportáž z výlovu sedmihektarového rybníka s Koi

Dnes jsme si přivstali a po půl šesté ráno jsme vyjeli na výlov rybníku spolu s celou partou firmy Marusei (Hirasawa). Na japonské poměry se lovil rybník poměrně veliký, protože 7 ha je tady opravdu hodně velká vodní plocha. Do tohoto rybníku byla původně nasazena obsádka v počtu 1000 ks Nisai, Sansai.

Celý den hodně pršelo, ale ani to nám nemohlo zabránit v radosti z lovení. Sice mi byl trochu menší gumák (gumový kabát), ale dělat skoro celé dopoledne v něm nebylo na závadu, hlavně, že mi nepršelo za krk. Jak je vidět na fotkách, rybník byl hodně hluboký, jednalo se o rybník tzv. "na první vodě". Jedinečná výhoda pro Nishikigoi, ale nevýhoda pro výlov, protože se musel povolat jeřáb. Průběh výlovu je odlišný od našeho, ale velmi šetrný k samotným rybám. Ty se ze sítě vyndávají do gumových člunů a z nich pak do plastových pytlů po dvou, v nichž se nosí do nádrže s vodou ("přepravní bedna"). Ta se pak jeřábem přenese na auto a tam se znovu ryby přesazují. Následuje hodina cesty zpět na základnu a znovu přesazení do další přepravní nádrže. Z ní pak Koi putují po roztřídění podle kvality rovnou do nádrží (sádek), kde čekají na zákazníky. Velikost ryb byla úžasná (Sansai, Yonsai), váhu 2 ryb v pytli odhaduji na 15-25 kg i s trochou vody.

 Příprava na výlov  Text na cedulce upozorňuje, že v rybníku jsou Nishikigoi Stále ještě před výlovem Za malou chvíli to začne  Jeřáb je připraven  Česle pro nás trochu nezvyklé  Jdeme na to Yoshiyuki Hirasawa Yoshiyukiho žena samozřejmě celý den nosí ryby  Ryby jsou už v nádrži  Ryba v šoku pod kontrolou Emicosan Hirasawa Sashimi v Japonsku je skutečně sashimi


I přesto, že místy lilo skutečně jako z konve, byla to vynikající zkušenost. Po práci jsme pojedli nějaké ningiri, podiskutovali samozřejmě jak jinak než o rybách, zavzpomínali na můj "senbetsu" (třídění Koi) pobyt u Hirasawasan před 3 roky a rozloučili se, protože musíme balit, neb zítra nás čeká cesta domů. Večer ještě krátká večeře, samosebou ryby, a hurá na balení.

Nashledanou v naší provozovně se těší Luděk Štěch, váš průvodce světem Nishikigoi.

Pokračování příště...
 

autor: stachsw.cz   design: Jan Junek
Ornafish
Alcedor facebook