English
Česky

V Japonsku 4.den

12.listopadu 2015

Ráno jsme snídali...

...se sluncem a takové počasí vydrželo skoro celý den. Vyrazili jsme při teplotě 5°C na farmu Yamazaki, kterou vlastní Yamazakisan, specialista na D. Hariwake, Ochiba, Platinum Ogon a také závojnaté Koi. Právě se vrátili z výlovu Tosai a se širokým úsměvem Yamasan ( hovorová zkratka pro jeho jméno) ukazoval malé Platinum Ogony jak jsou ještě ospalí ze studené vody. Potom nám nabídl Kaki z vlastního stromu hned vedle skleníku a bylo to móóóc dobré, ne jako ty u nás.  Hned  po Kaki jsme se dali do vybírání ryb. Nejen jmenované typy, ale i úplně jiné se leckomu zalíbily a nějaký box se naplnil. Předali jsme dárečky a už se naše auto hnalo přes celou Ojiyu kolem rýžových polí, mírně politých vodou  blyštící se v ranním slunci k dalšímu místu, které mám moc rád, protože  Kasésan ( Farma Kase) je pravidelně v perfektní náladě a zdraví mě již z dálky. Okoukli jsme Nisai, ale kouzelnější pohled byl na Sansai, kde jsme neodolali a opět něco nakoupili. Malé dárkové  becherovky  tradičně rozesmály místní osazenstvo, každý tam už ví, kde je Česko-Slovensko. V Tosai odchovně zase jako vždy, něco nového, tentokrát Metalic Chagoi, tak že se máme příští jaro na co těšit. Sedáme do auta  a vyrážíme dál přes kopce, kde míjíme slovené Koi rybníčky, cestou fotíme krásně rudý podzimní  japonský javor (Momiji ) a rovnou na Ikarashi Koi farm. Vítá nás sám pan majitel a já vybírám nějaké Yamabuki. Nemůžu si však nechat ujít Tosaihaus, kde chvíli diskutujeme o letošní sezóně. Taky bylo málo vody, ale proti nám nesrovnatelně více.  Mám příjemný pocit z povídání, ale musíme dál zpět směrem na Ojiyu.  Bohužel Aokisan není na své odchovně, protože připravuje výstavu, která bude v sobotu a tak pokračujeme dále. Zastavujeme u mě velmi dobře známé restaurace s polévkou Rámen ( nudlová polévka asi 1,5 l s nudlemi a vždy s nějakým masem a zeleninou), fotíme přilehlou  zenovou oázu  u parkoviště a jdeme na to. Po obědě míříme  k Maruju ( nejznámější chovatel Tancho). Máme smůlu ze stejného důvodu jako u Aoki, ale slibuje pátek. Pár fotek se sluncem se vždy hodí a jedem dál, nyní z kopců Yamakoshi k Maruhirosan. Cestou míjíme aukční halu, kde rybáři již připravují plovoucí bedničky na zítřejší aukci Koi. Aukce se koná v tomto období každý pátek. Maruhirosan mě ani nenechá lovit a vybírá jednu pěknou rybu za druhou. Nikam už nechvátáme, tak si to užívám, stejně jako ostatní , prohlížím ryby a povídám s Maruhirem a jeho ženou samozřejmě o rybách. Ryby jsou vybrány, vyfoceny, papíry popsány a v podvečerním čase srkáme kávu, prohlížíme fotky z našich výlovů a třídění a ohříváme se kelímkem saké. Rychle než se úplně setmí  zajíždíme k farmě Otsuka vzdálené asi jen 500 m. Nic nás už nezaujalo. Před setměním se loučíme a čeká nás hotel, malý nákup něčeho domů a samozřejmě večeře.

YamazakiYamazakiKakiKakiYamazakiYamazakiYamazakiYamazakiYamazakiYamazakiYamazakiYamazakiYamazakiYamazakiYamazakiKaséKaséKaséKaséKaséKaséKaséKaséKaséKaséKaséKaséKaséKasécesta k Ikarashicesta k Ikarashicesta k IkarashiIkarashiIkarashiIkarashiIkarashiIkarashiIkarashiIkarashiIkarashizenová oázarestauraceRámenRámenMarujuMarujuMarujuaukční halaMaruhiroMaruhiroMaruhiroMaruhiroMaruhiroMaruhiroMaruhiroMaruhiroOtsukaOtsukaOtsuka

Zase zítra Luděk Štěch

Tel.č.: 00420 602443858

E-mail: stech@alcedor.cz

 

autor: stachsw.cz   design: Jan Junek
Ornafish
Alcedor facebook