English
Česky

Nakupujeme ryby v Japonsku 8.

28.listopadu 2017

Japonské jídlo

Náš návrat do Čech proběhl hladce. Nakoupené ryby doletí za námi později. Teď je čas na doznění zážitků z japonské kultrury, ke které patří i zajimavé gastronomické zážitky. Přidáváme pár fotografíí pro ilustraci.

V Japonsku se dá jídlo objednat už podle vystavených plastových maket ve vitríně před restaurací.Platí to zejména u větších restaurací a v turistických oblastech. Další pomůckou jsou fotky na jídelních lístcích v restauraci. Navštívíte-li však malou restauraci, spíše hospodu (Izakaya), jídelní lístek je napsán v japonštině buď papírový, nebo na vývěsce třeba na zdi, tam už potom potřebujete trochu znalost japonštiny. Typická japonská jídla jsou svými názvy známá i ve světě, některá vidíte i zde. Rámen (velká  nudlová polévka s masem, zeleninou, vajíčkem…), Sashimi ( syrové kousky ryb, které se namáčejí do sojové omáčky s vasabi),Yakitori (kousky drůbežího masa, nebo i kůží, žaludků…napíchnuté na způsob špízu, namočené v sójové omáčce a grilované opravdu většinou na ohni- viz. obrázek z restaurace) Teriyaki (kousky ryb, nebo masa marinované a ochucené sladkou sójovou omáčkou, pečené na pánvi), Tenpura ( kousky ryb, krevety, zelenina…obalené v těstíčku a smažené na hlubokém oleji), Ika ( sépie, kalamár pečeno na pánvi nebo grilu), Kakifurai ( obalené ústřice ve strouhance „panko“ podávané s jemně krouhaným zelím a omáčkou). Jednou z velkých  specialit v Naritě je Unagi (úhoř pečený, nebo grilovaný, potřený sladkou omáčkou, podávaný na rýži). Ke všemu grilovanému, nebo pečenému jídlu se  jí jako příloha, základ japonské kuchyně, rýže, v Niigatě „Koshi Hikari“, kterou považují Japonci i já za nejlepší na světě. Kdo má rád ryby a rýži, ten si přijde v Niigatě  jednoduše na své. Letošní návštěvu Japonska jsme zakončili exkurzí do gastronomie, ale to také patří k nákupu Nishikigoi.

Luděk Štěch

+420 602443858

stech@alcedor.cz

autor: stachsw.cz   design: Jan Junek
Ornafish
Alcedor facebook