English
Česky

Japonské jídlo

21. listopadu 2018

Kulinářské umění japonských kuchařů

Pro každého, kdo má rád jídlo, a ještě k tomu v Japonsku, je kulinářské umění japonských kuchařů tím pravým potěšením. Základem je rýže, stejně jako u nás chleba, ale není rýže jako rýže, v Japonsku se konzumuje rýže, která lepí, mimo jiné, aby se dala jíst hůlkami, ale je velmi rozdílná kvalita podle jednotlivých oblastí. Velmi chutná odrůda rýže se jmenuje Koshi Hikari a Japonci považují za nejlepší tu z oblasti Niigata. To je skutečně něco lahodného, a pokud si vzpomenu na kolejní stravu jako student, kdy rýže podivné kvality byla velmi často, je rozdíl stejný, jako voda a oheň. Rýže je i základem pro výrobu Sushi a podle rýže i Sushi má svoji chuť, můžete mít sebelepší
náplň Shushi a stejně nedocílíte chuť jako s lahodnou rýží. Mnoho jídel v Japonsku pochází logicky i z okolních zemí, zejména z Korei jako třeba Bibinba, což je kamenný kotlík velmi horký naplněn rýží, zeleninou, masem, syrovým vejcem a kořením a všechno si promícháte na stole a jíte. Japonci velmi oblíbená úprava je také smažené jídlo všeho druhu, tedy třeba krevety (Ebi), kuře (Tori), ústřice (Kaki) a další, je to podobně vypadající jídlo jako u nás, jen strouhanka je jiná. K tomu je vždy čerstvá zelenina a rýže (Gohan). Pokud si dáme oběd, velmi často se objednává tzv. Setto, neboli set, který obsahuje polévku miso, rýži a nějaké maso. Vždy je k tomu nakládaná zelenina. Dalším velmi oblíbeným jídlem na oběd, hlavně v chladnějším období, je velká polévka Rámen, je to polévka s nudlemi Rámen, buď s miso pastou, nebo sójovou omáčkou a s kousky masa nebo surimi, a zeleninou, možností je bezpočet. Nebo v Niigatě velmi známé pohankové nudle Soba, které se jí studené, namáčejí se do speciální omáčky Cuju a k tomu je většinou Tenpura (v těstíčku osmahnutá zelenina, nebo krevetky). Pokud nemáte čas na oběd, tak se to řeší malou svačinkou Onigiri (rýžová koule nebo trojúhelník s kouskem ryby, zeleniny, jiker…obalené řasou nori). Je to něco, jako pro nás chleba s máslem, salámem… Onigiri koupíte všude po celých 24 hodin denně v malých potravinách. Večeře je hlavním jídlem a připravuje se všechno možné, syrové maso, ryby, smažené maso, pečené ryby, saláty, špízy, ale i shushi, sashimi a spoustu jiných jídel. K pití je obvykle pivo a nakonec Saké, většinou horké. Velkou specialitou, a to hlavně v Naritě je Unagi, pečený úhoř na rýži a k tomu může být polévka z úhořích jater (Unagi Kimojiru), okořenit si to ještě můžete speciálním kořením Sanšó, určeným právě na Unagi.
Na ulici můžeme najít několik specialit daného regionu jako třeba pečené malé ryby podobné pstruhům ( Aju), nebo velmi často grilované koule z rýžového těsta (Dango) posléze namočené do různých sladkých nebo nesladkých omáček.
    Jídlo v Japonsku je velmi lákavé a dostupné prakticky na každém rohu a má svoje evropské milovníky, ale i zarputilé odpůrce. Já patřím k těm prvním.


Klidný podzim u nás, či ve světě, přeje Luděk Štěch

602 443 858

stech@alcedor.cz

autor: stachsw.cz   design: Jan Junek
Ornafish
Alcedor facebook