English
Česky

13. Trávicí soustava

16. prosince 2019

Koi má trávicí soustavu tvořenou ústní dutinou, hltanem, jícnem a střevem. V ústní dutině chybí slinné žlázy, protože se potrava nemusí zvlhčovat (naopak se zbavuje nadbytečné vody).

Hltan spojuje ústní dutinu s jícnem. V zadní části hltanu (před jícnem) jsou umístěny požerákové kosti, z nichž rostou požerákové zuby. Ačkoli se tvrdí, že kapři nekoušou, mají mechanismus, který umožňuje drtit potravu: požerákové zuby. Jedná se o zuby podobné savčím stoličkám, které drtí potravu proti tzv. skusné desce. Ta je umístěna na bulvě patrové. Požerákové zuby se růstem obměňují a kapr s nimi dokáže rozdrtit i velmi tvrdá sousta, jako je suché obilí, hrách a podobně. Střevo je za jícnem rozšířeno v tzv. žaludkovou část a vytváří několik kliček. Tím umožňuje kaprům dobře trávit přijatou potravu.

Játra jsou největší žlázou trávicího ústrojí, která se nachází v dolní části tělní dutiny kapra. Rybí játra nejsou tak dokonalá jako u vyšších obratlovců. Mají však žlučový měchýř, ze kterého je odváděna žluč do střeva — tudy vyplavuje některé škodlivé látky. Játra mají v metabolismu ryb různé funkce, proto také mohou měnit svoji velikost vlivem ukládaného tuku podle různých období příjmu potravy. Příliš přetučnělá játra mohou způsobit vážné poruchy v metabolismu. U kapra je součástí jater také pankreas (slinivka břišní), která produkuje trávicí enzymy, a proto nazýváme tento společný útvar jater a slinivky „hepatopankreas“

Obsah článků vychází z naší první české  knihy o Nishikigoi autora Luďka Štěcha.
stech@alcedor.cz
602 443 858



 

autor: stachsw.cz   design: Jan Junek
Ornafish
Alcedor facebook