English
Česky

33. Podvariety kapra Koi Hikari Mujimono (Ogon) 2. část

18. května 2020

Historie kapra Ogon sahá opět do oblasti vesnice Yamakoshi v Niigatě a má trochu záhadný charakter. V roce 1921 chytal chovatel Koi Sawate Aoki kapry Magoi na nedaleké řece a ulovil kapra se zlatým pásem na hřbetě. Samozřejmě ho použil k reprodukci, protože už tenkrát byly vždy populární nové variety Koi, a po pěti generacích odchoval Kin Kabuto a Gin Kabuto. Protože tyto ryby nejsou tak čisté, experimentoval zmíněný chovatel dále, až v roce 1946 konečně odchovali spolu se synem dva první exempláře celozlatých Koi. Z nich jeden uhynul jako Tosai a druhý se postaral o pompézní nástup Hikari Mujimono a žil dál až do osmdesátých let.

Artwork © Daniela Šafránková
 
Cream Ogon je velmi světlý Yamabuki Ogon s vysokým podílem hnědé barvy, prostě krémový. Říká se o něm, že je to předchůdce dnešních Yamabuki.
Kuro Ogon: Pro pořádek uvádím i tohoto Ogona, který je tmavé barvy s metalickým leskem a je většinou jako nestandardní vyřazen při první selekci.
Matsuba Ogon: Síťování Matsuba, které již známe, je velmi působivé ve spojení s krásnou lesklou pokožkou Ogonů. Soubor tmavých až černých šupin lemovaných základní barvou je prostě bomba.
Gin Matsuba je nejstarší Matsuba s bílou metalickou pokožkou a stříbrným leskem. Vznikla křížením Shiro Matsuby s Ogonem v roce 1960.
Kin Matsuba: Žlutometalická nebo červenometalická forma Matsuby se zlatým leskem. Bývá výsledkem chovu Kujaku, pokud na potomstvu chybí bílá barva.
Doitsu Ogon: Sem patří ryby, které jsou bez šupin v podobě lysce nebo hladkého kapra. Koi této kategorie mají velké šupiny kolem hřbetní ploutve, které jsou černé, ale například u Doitsu Platinum Ogon jsou šupiny kolem hřbetní ploutve jenom bílé.

Obsah článků vychází z naší první české  knihy o Nishikigoi autora Luďka Štěcha.
stech@alcedor.cz
602 443 858

 

autor: stachsw.cz   design: Jan Junek
Ornafish
Alcedor facebook