English
Česky

36. Podvariety kapra Koi Kujaku

11. června 2020

Kombinace nádherného lesku Ogona a perfektních vzorů Kohaku přelitá Asagi síťováním vytvořila jednu z nejprodávanějších Koi vůbec. Kujaku Koi se dříve řadil do variety Hikari Moyomono, ale od roku 1994 se rodí opět jako samostatná varieta.

Artwork © Daniela Šafránková

Kujaku v překladu znamená „páv“, z čehož je patrná jeho barevná skladba. Varieta byla vyšlechtěna v roce 1960, kdy se u jednoho Koi ze Shiro Goshiki vyskytla metalická barva. Chovatel Toshio Hirasawy z Ojiya City měl však tehdy za cíl vytvořit metalickou Asagi. Dalším křížením jsou odchovávány nové generace až do podoby dnešních Kujaku.

A co je nejdůležitější u Kujaku? Především metalická bílá barva. Často se vyskytuje tmavě zbarvená kůže na hlavě, která, když vypadá elegantně, neubírá na kvalitě a hodnocení. Důležitá je také barva červená, která mívá také problémy, protože je velmi často světle oranžová. Samozřejmě pravidelný a tmavý vzor Matsuba s co nejlepším Fukurinem jistí nádheru a také hodnotu této variety Koi. Při chovu Kujaku získáváme jako vedlejší produkt také Kin Matsuba a Gin Matsuba. 
 
Doitsu Kujaku jsou v poslední době velmi populární, ale někdy máme problém rozlišit, jestli se jedná o Doitsu Kujaku, nebo o Kinsui. U Doitsu Kujaku jsou šupiny na hřbetě vždycky modré, u Kinsui by měly být stejné barvy, kterou má i tělo.
 

Obsah článků vychází z naší první české  knihy o Nishikigoi autora Luďka Štěcha.
stech@alcedor.cz
602 443 858


 

 

autor: stachsw.cz   design: Jan Junek
Ornafish
Alcedor facebook