> BLOG > 38. Podvariety kapra Koi Kinginrin
38. Podvariety kapra Koi Kinginrin
27. června 2020
Varieta vytvořená na základě třpytivého efektu jednotlivých šupin. Kinginrin znamená v překladu zlatostříbřitě lesklé. U těchto ryb jsou ale lesklé pouze šupiny, což vytváří velice zajímavý efekt připomínající klenot.
Kinginrin neboli Ginrin mohou být všechny základní typy od Kohaku až po Tancho, pokud mají na těle alespoň 20 Ginrin šupin. Kinginrin lesk na jednotlivých šupinách je tvořen několika způsoby:
Kado (Sudare) způsob je rovná linie lesku na šupině ke konci šupiny.
Tama (nebo Pearl Gin) způsob je centrální vyvýšená lesklá plocha uprostřed šupiny, která odráží paprsky do všech stran jako perla ve svitu slunce. Je asi v současnosti nejvyhledávanější.
Hiroshima (Diamond) typ je hvězdicovitý způsob lesku od středu ke kraji šupiny a tento typ je velmi populární, protože už podle názvu se třpytí jako diamant.
Beta způsob je pak celoplošně lesklá šupina, kdy perlový lesk vychází ze středu šupiny do všech stran. Shluky těchto šupin vypadají jako nádherné drahokamy.
První Kinginrin byl vyprodukován v roce 1929, ale dlouhá léta potom byl jakoby zapomenut, protože nebyl v oblibě. Dokonce se říkalo, že Ginrin zbarvení ruší kvalitu jiných barev. Teprve až později, pernou prací chovatelů, se Kinginrin lesk dále vyvíjel, vybíraly se lepší a lepší ryby, a jak už to u Koi kaprů bývá, z původně méně zajímavé skupiny se rázem stala zajímavá a módní záležitost. Pro výstavnické hodnocení se Kinginrin rozlišují ještě na A Ginrin a B Ginrin. A Ginrin jsou všechny Kinginrin ryby, které zahrnují Ginrin Kohaku, Sanke, Showa a Shiro Utsuri. Do skupiny B Ginrin patří všechny ostatní.
O Kinginrin se v Japonsku říká, že pomaleji rostou a jsou vnímavější na choroby. Tuto skutečnost mohu z vlastní praxe jen potvrdit i v našich podmínkách. U nás je ale obliba Kinginrin hodně vysoká, zejména u jednoletých Koi (Tosai). Pokud se týká růstu Ginrin ryb, rostou zajisté rychleji Ginrin Chagoi, Ginrin Ochiba oproti Ginrin Gosanke.
Jak sami vidíte, všech sedmnáct základních variet má mnoho a mnoho svých podskupin a všechny tyto skupiny mají svůj význam a svoji exkluzivitu. Nedá se tedy říci, kteří kapři Koi jsou nejdražší a nejcennější, ovšem první tři základní variety (Gosanke) mají stále v Japonsku i na západě největší popularitu. Konečný efekt ale ryby získají až v kolekci v zahradní nádrži, kdy ve velkém hejnu (pokud možno) velkých ryb najdeme mnoho jednotlivých skupin, které se navzájem doplňují.
Obsah článků vychází z naší první české knihy o Nishikigoi autora Luďka Štěcha.
stech@alcedor.cz
602 443 858