English
Česky

39. Vystavování Koi

31. července 2020

Za více než sto let vystavování Koi nabraly jejich expozice velkého rozměru.

Na každé přehlídce mohou být zavedeny jiné tituly, počet variet nebo velikostí v závislosti na klubu, který výstavu pořádá. Výsledky však podléhají určitému subjektivnímu názoru a zkreslení. I když se barevní kapři vystavují po celém světě, nejprestižnější výstavy jsou samozřejmě v Japonsku. Nejznámější spolek v Japonsku ZNA (Zen Nippon Airinkai) pořádá ročně kolem 100 přehlídek a nejznámější je All Japan Nishikigoi Show v Tokiu, která je uznávaná jako světová výstava. Z této výstavy vychází Grand Champion, což je ryba považována za nejkvalitnější exponát kapra Koi na celém světě. Vždy to bývá ryba ve velikostní třídě 85 Bu (80–85 cm) nebo větší. Grand Champion vyhrává skoro vždy Koi z Gosanke skupiny (Kohaku, Sanke, Showa). Výjimečně pak Shiro Utsuri a při velkém štěstí a malé konkurenci vítězí Koi z Ginrin Gosanke. 

Kromě Japonska se výstavy japonských kaprů Koi pořádají samozřejmě i v západní Evropě. Z těch známějších je jistě dobré jmenovat německou výstavu „Interkoi“ (pořádá Klan klub), která je považována za evropský šampionát. Velmi populární jsou však i výstavy v Holandsku, Belgii nebo ve Velké Británii. Své přehlídky Koi mají samozřejmě i američtí chovatelé. Další expozice pak mohou navštívit chovatelé i v jiných částech světa, např. na Tchai-wanu, v Singapuru, Brazílii nebo v Indonésii a dalších zemích. Vítězní jedinci jsou používáni i k výtěrům a jejich potomstvo je zcela logicky finančně velice dobře ohodnoceno.
Na výstavy se ryby připravují poměrně dlouhou dobu, hlavně speciálním krmením a perfektní kvalitou vody. Důležitý faktor pro snášení stresů a podporu imunity je vitamin C, který přidáváme do krmiva 4–6 týdnů před výstavou. Dále užíváme různá krmiva obsahující zvýšený obsah karotenoidů pro lepší vybarvení ryb. Používá se také minerální jíl, který je míchán do krmiva po dobu taktéž 4–6 týdnů, který kladně působí na zesvětlení bílé barvy. Každý chovatel má však v přípravě na výstavu svůj vlastní postup.

Obsah článků vychází z naší první české  knihy o Nishikigoi autora Luďka Štěcha.
stech@alcedor.cz
602 443 858


 

 

autor: stachsw.cz   design: Jan Junek
Ornafish
Alcedor facebook