58. Kontrola chemismu vody
Díky tomu, jak se na jaře mění teplota vody a v souvislosti s ní kolísá i koncentrace oxidu uhličitého, může se nám měnit také pH.
Abychom ho udrželi v optimální hodnotě, můžeme si pomoci použitím některých prostředků, které pH stabilizují. Většinou se jedná o látky zvyšující tzv. uhličitanovou
tvrdost (KH). Čím větší uhličitanová tvrdost vody totiž je, tím stabilnější je i její pH. Hodnota uhličitanové tvrdosti vody v tomto období by měla být kolem 8 - 10 stupňů německých.
Na regulaci uhličitanové tvrdosti se používají běžné komerční přípravky ať v práškové nebo v kapalné formě. Nejvýhodnější pro kontinuální udržování pH je umístění vyvařených lastur ústřic nebo drceného vápence či mramoru do filtru. Důležitý je i obsah rozpuštěného kyslíku ve vodě. Ten můžeme regulovat směrem vzhůru tím,
že zapneme vzduchování nebo, pokud jsme ho používali v zimě na mělčích místech jezírka, ho přesuneme do prostoru s větší hloubkou.
Obsah článků vychází z naší první české knihy o Nishikigoi autora Luďka Štěcha.
stech@alcedor.cz
602 443 858