59. Kontrola ryb
Mezi velice důležitou činnost na jaře patří také kontrola ryb, které trávily zimu pod ledem.
Při této činnosti se zaměřujeme na to, abychom zjistili, v jakém stavu kapři Koi po zimě jsou a jestli nemají na těle např. malé vřídky, prokrvená místa nebo zbytnělé šupiny. Pokud nemáme velké jezírko a v něm větší množství ryb, je samozřejmě ideální, když své kapry na jaře slovíme do inspekční kádě, následně vezmeme do ruky a detailně prohlédneme. Většina bakteriálních chorob se totiž začíná objevovat na břišní straně ryb, a tak pohled shora vše neřeší. Ryba v jezírku sice reaguje běžným způsobem, ale v těchto partiích už se může rozvíjet nějaká choroba. Při prohlídce Nishikigoi bychom neměli zapomínat také na žábry, protože v zimě mohlo v jezírku dojít k zimnímu deficitu kyslíku nebo větší produkci čpavku. A právě tato skutečnost se na žábrách ve formě mykóz nebo rozpadu žaberních lístků v jarních měsících viditelně projeví. Žábry zdravých ryb by měly být světle červené, nikoliv bledé nebo dohněda zbarvené. Zároveň bychom na nich neměli indikovat viditelné bílé čárky, které jsou příznakem začínajících mykóz. Při jarní kontrole je také důležité rybu pod vodou mokrou rukou pohladit po šupinách směrem od hlavy k ocasu a také na břiše. Děláme to z toho důvodu, abychom se ujistili, že je ryba přirozeně kluzká a má dostatek slizu. Pokud při tomto pohybu narazíme na lehce drsné místo, může to být příznak nastupujících bakterióz a je třeba zjednat nápravu. Také bychom měli zkontrolovat, nebo nechat zkontrolovat stav ektoparazitů, kteří jsou v jarním období vždy o něco aktivnější než imunitní systém našich ryb a mohlo by dojít k jejich přemnožení a ohrožení obsádky.
Obsah článků vychází z naší první české knihy o Nishikigoi autora Luďka Štěcha.
stech@alcedor.cz
602 443 858