> BLOG > 61. Koi a zdravá výživa

61. Koi a zdravá výživa

6. srpna 2021

Bez omezení můžeme krmit hlavně jedno až dvouleté ryby, zde totiž tloustnutí nehrozí. U tříletých jedinců je lepší podávat potravu 3–5× denně v malých dávkách, kdy stále máme na mysli to, že ryba by měla za jeden den zkonzumovat zhruba 2–3 % hmotnosti svého těla. 


Častá laická otázka směřuje i k tomu, jestli není dobré rybu v létě jednoduše vykrmit a vzniklé tukové zásoby využít jako jakousi zásobu energie na zimní období. Zde se musíme držet hlavně toho, jaký tvar těla ryba v určité době má. Pokud se začíná měnit k horšímu, vznikající tukové zásoby již kaprům neprospívají a stejně jako u lidí mohou vést ke zhoršení zdravotního stavu. Zatučnělé ryby mají pak zdravotní problémy a může docházet i ke klasickým infarktům, které známe ze života savců.

Za překrmování v letním období si často může i sám chovatel. Ryby totiž pozitivně reagují na jeho příchod k vodní nádrži a sjíždí se v hejnu do míst, kde jsou zvyklé potravu dostávat. Pokud jim podlehneme a při každé návštěvě bohatě zakrmíme, mohou skutečně vzniknout problémy s rybí nadváhou a zdravotní stav kaprů se pak mění k horšímu. 

Kromě suchého granulovaného krmiva je žádoucí v letních měsících přikrmovat i rostlinnou složkou jako je hlávkový salát, krouhané zelí, pomeranče nebo různé z volně rostoucích bylin, které kapři přijmou. Při takto kombinovaném krmení zařazujeme rostlinnou složku do potravy tak, že prostě vynecháme jedno krmení suchými granulemi. Kapr je všežravec, a proto je pro něho rostlinná strava z hlediska vyvážení potravy nezbytná – získává tak tolik potřebnou vlákninu a čerstvé přírodní vitaminy. 

Vzhledem k tomu, že kapry Koi v létě hodně pozorujeme a chceme je mít co nejkrásnější, je samozřejmě důležitá i správná vybarvenost ryb. Některá krmiva v sobě obsahují různá barviva, jak jsem již uváděl, kterými můžeme barevnost ovlivňovat. U Koi je důležitá hlavně červená barva, přičemž její sytost můžeme zvýšit příjmem jakýchkoliv karotenů. V přírodní podobě je rybám dodáváme např. v krouhané mrkvi nebo drcených paprikách. Největší zdroj karotenoidů obecně je pro kapry Koi plankton a bentos, což je přirozená zvířena vodního prostředí, kterou Koi vysazení do přírodních vodních nádrží nejraději konzumují.

V jezírku tuto složku potravy ale nemáme. Můžeme si však pomoci tím, že krmíme například zamražené krevety nebo garnáty. Při získávání živé potravy z přírodních nádrží musíme mít na paměti to, že do zahradního jezírka můžeme zanést řadu choroboplodných zárodků (parazity, bakteriální choroby). Pod vlivem těchto informací se dá tedy říci, že hlavně u vysoce kvalitních a drahých ryb toto nelze doporučit, protože šlechtěné ryby jsou na choroby a škůdce velice náchylné!  



Obsah článků vychází z naší první české  knihy o Nishikigoi autora Luďka Štěcha.

stech@alcedor.cz
602 443 858