69. Rozmnožování kaprů Koi
Výtěry v domácích podmínkách II.
Pro rozmnožování kaprů Koi je důležitá i kvalita vody. Pokud ji pravidelně kontrolujeme, dá se říct, že její chemismus a vlastnosti v souvislosti s výtěrem ryb nijak měnit nemusíme: pH by mělo být kolem 7 - 7,5, celková tvrdost vody mezi 5 - 10 německými stupni (pokud by byla větší, kaprovité ryby se v ní budou vytírat hůře) a na standardních hodnotách musí být i obsah rozpuštěného kyslíku ve vodě. Pokud ale máme kvalitní filtraci a celý systém čištění vody v jezírku a její okysličování funguje normálně, nemusíme se tímto v podstatě vůbec zabývat.
Důležité pro správný výtěr ryb v našem zahradním jezírku je i počasí. Kaprovité ryby se vytírají zhruba od konce května do začátku července a přirozený výtěr probíhá většinou ve dnech, kdy zaznamenáváme silnější pokles atmosférického tlaku, což může být např. před bouřkou. Z hlediska denního režimu se pak ryby vytírají hodně brzy zrána při rozednívání a večer při stmívání. Pokud tedy chceme být přirozenému výtěru přítomni, nezbývá nám nic jiného, než si přivstat.
Obsah článků vychází z naší první české knihy o Nishikigoi autora Luďka Štěcha.
stech@alcedor.cz
602 443 858

